image1 image1 image1

RELACJA Z DRUGIEGO SPOTKANIA UCZESTNIKÓW KURSU KULINARNEGO „RYBY - GŁÓWNYM SKŁADNIKIEM DAŃ KUCHNI REGIONALNEJ – EDYCJA II”

DSC 0037Za nami kolejne warsztaty zrealizowane w ramach kursu kulinarnego „Ryby – głównym składnikiem dań kuchni regionalnej – edycja II”, które odbyły się w minioną sobotę tj. 7 lutego 2015 r. Zajęcia odbywały się w wyposażonych pracowniach gastronomicznych przy, Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach oraz Zespole Szkół nr 2 w Kartuzach.

 

Na minionych zajęciach uczestnicy nauczyli się przygotowywać różnego rodzaju potrawy z ryb słodko i słonowodnych, wykształcili umiejętności przyrządzania typowych dań z zastosowaniem różnych surowców i technik kulinarnych. Istotnym elementem spotkania było nabranie umiejętności precyzyjnego patroszenia ryb.

Podczas spotkania przygotowano między innymi:

  • śledzie po kaszubsku,
  • zupę rybną zabielaną,
  • pstrąga w galarecie,
  • gulasz z łososia,
  • roladki z pstrąga z warzywami,
  • oraz pasty rybne z łososiem i pstrągiem.

DSC 0017

Warsztaty kulinarne stanowią ciekawą propozycję połączenia wiedzy teoretycznej z działaniami praktycznymi. Na zajęciach uczestnicy wspólnie z prowadzącymi zajęcia mieli możliwość własnoręcznego wykonania potraw, bez skomplikowanych sprzętów i urządzeń. Nabytą wiedzę bez problemu będzie można wykorzystać w domowych warunkach. Ponadto każdy z uczestników otrzymał receptury przygotowywania wybranych potraw. Zadowalającym jest fakt, iż wielu spośród uczestników kursu relacjonowało na minionych zajęciach, jak udało się im przygotować potrawy, które poznali na pierwszym spotkaniu w domowych warunkach. Uczestnicy kursu chętnie wprowadzają poznane potrawy do domowych jadłospisów.

DSC 0053

Warsztaty poprowadzili doświadczeni kucharze ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Pan Kazimierz Żołnowski i Krzysztof Szulborski oraz szef kuchni Hotelu Pod Orłem w Kartuzach –Sławomir Machola. Miła atmosfera, zaangażowanie uczestników, a także opieka prowadzących warsztaty sprawiły, że zajęcia minęły niespodziewanie szybko.  Uczestnicy z niecierpliwością czekają na kolejne spotkanie.

DSC 0092

Realizacja warsztatów jest współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycje w zrównoważone rybołówstwo, w ramach środka 4.1 . „Rozwój obszarów zależnych od rybactwa” w zakresie „Funkcjonowania lokalnej grupy rybackiej oraz nabywania umiejętności i aktywizacji lokalnych społeczności” objętego osią priorytetową 4, w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony Rozwój Sektora Rybołówstwa i Nadbrzeżnych Obszarów Rybackich 2007-2013”.

Zapraszamy do galerii

free joomla templatesjoomla templates
  Copyrights by Lokalna Grupa Rybacka Kaszuby  
logotypy