W dniu 23 września 2014 r. odbył się edukacyjny wyjazd studyjny inaugurujący projekt edukacyjny dotyczący produktów rybactwa „Kuchnia z ikrą”. Realizacja przedsięwzięcia swym zakresem obejmuje między innymi edukację gastronomiczną w postaci zajęć teoretycznych i warsztatów kulinarnych oraz wydanie publikacji zawierającej autorskie przepisy uczniów biorących udział w projekcie.
Szkoły zaproszone do udziału w projekcie to szkoły ponadgimnazjalne o profilu gastronomicznym z obszaru LGR Kaszuby oraz Północnokaszubskiej LGR:
1. Zespół Szkół nr 1 z Władysławowa,
2. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Kłanina,
3. Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku,
4. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie,
5. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach,
6. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie.
W wyjeździe udział wzięli przedstawiciele szkół oraz uczniowie kształcący się w zawodzie kucharza z obszaru LGR Kaszuby i Północnokaszubskiej LGR. Celem wyjazdu było zapoznanie się z miejscami związanymi z historią i kulturą rybacką w tym: portów, kutrów przetwórni, a także restauracji rybnych. Podczas wyjazdu uczestnicy odwiedzili port w Helu, następnie miejsce miała wizyta w Muzeum Szkutnictwa Pana Juliusza Strucka oraz zakładzie przetwórczym w Jastarni Panów Mariana Strucka i Andrzeja Czachora.