W dniach 13 – 14 kwietnia br. ośmioosobowa grupa mieszkańców obszaru LGR Kaszuby wzięła udział w warsztatach umiejętności kulinarnych – warsztatach serowarskich.
Każda z uczestniczek miała możliwość własnoręcznego wykonania różnych rodzajów sera, bez skomplikowanych sprzętów i urządzeń. Nabytą wiedzę bez problemu będzie można wykorzystać w domowych warunkach.
Uczestniczki samodzielnie wykonały m.in. bundz, ser gouda, ser typu mozarella, ser typu ricotta oraz jogurt naturalny. Wszyscy wraz z ćwiczeniami praktycznymi również zapoznali się z częścią teoretyczną.
Ponadto każda z uczestniczek otrzymała podstawowe receptury wytwarzania wybranych rodzajów serów. Warsztaty poprowadził doświadczony serowar Pan Krzysztof Jaworski.
Warsztaty odbyły się w urokliwym miejscu, w Gospodarstwie Kukówka, położonym niedaleko Stężycy. Miła atmosfera, przytulna kuchnia oraz serdeczna opieka gospodarzy i prowadzącego sprawiły, że dwa dni minęły niespodziewanie szybko.
Realizacja warsztatów jest współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycje w zrównoważone rybołówstwo, w ramach środka 4.1 . „Rozwój obszarów zależnych od rybactwa” w zakresie „Funkcjonowania lokalnej grupy rybackiej oraz nabywania umiejętności i aktywizacji lokalnych społeczności” objętego osią priorytetową 4, w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony Rozwój Sektora Rybołówstwa i Nadbrzeżnych Obszarów Rybackich 2007-2013”.