W środę 17 października w Gminnym Ośrodku Kultury w Somoninie odbył się finał konkursu na najlepszą potrawę rybną „Rybka z Kaszub”. W konkursie udział wzięło 16 uczestników, którzy przygotowali 32 potrawy rybne.
Celem konkursu zorganizowanego przez Lokalną Grupę Rybacką Kaszuby we współpracy z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Somoninie było m.in.: promocja kaszubskiej kuchni regionalnej w oparciu o potrawy rybne z wykorzystaniem zasobów jezior z obszaru LGR Kaszuby, aktywizacja lokalnej społeczności, promowanie wykorzystania zasobów lokalnej żywności poprzez regionalną gastronomię.
Do konkursu zgłosiło się 16 uczestników, w tym osoby indywidualne, stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich, a także restauratorzy, których zadaniem było przygotowanie potrawy rybnej i dostarczenie jej w dniu finału do oceny przez Komisję Konkursową.
Komisja konkursowa miała nie lada zadanie, gdyż musiała dokonać oceny aż 32 potraw rybnych zgłoszonych do trzech kategorii konkursowych, tj. zupy rybne, przystawki/zakąski oraz dania główne.
Podczas gdy Komisja Konkursowa próbowała przepysznych specjałów rybnych, zaproszeni goście oraz uczestnicy konkursu mogli podziwiać pokaz kulinarny i pokaz carvingu w wykonaniu Mariusza Pieterwas i Piotra Prokopiuka.
Wspaniałą atmosferę stworzyła także kapela folklorystyczna „Kurde mol”, która bawiła uczestników spotkania znanymi melodiami kaszubskimi. Po zakończonych obradach Komisja Konkursowa przedstawiła wyniki konkursu oraz wręczyła nagrody zwycięzcom.
Wyniki konkursu:
Kategoria: danie główne
I miejsce – Lidia Wiedemann – Pstrąg w śmietanie (nagroda: puchar, kuchenka mikrofalowa, robot wielofunkcyjny, maszynka do mięsa)
II miejsce – Ewelina Pobłocka – Ryba w cieście naleśnikowym (nagroda: puchar, mikser z misą, maszynka do mięsa, czajnik bezprzewodowy)
III miejsce – Hotel Pod Orłem – Kaszubski Pstrąg faszerowany warzywami podany z racuszkami warzywnymi (nagroda: puchar, mikser z misą)
Kategoria: przystawka/ zakąska
I miejsce – Stowarzyszenie na rzecz rozwoju sołectwa Kamienica Królewska, Koło Gospodyń Wiejskich – Szczupak faszerowany w galarecie (nagroda: puchar, kuchenka mikrofalowa, robot wielofunkcyjny, maszynka do mięsa)
II miejsce – Dworek Barwik- Zdzisław Okrój – Łosoś w łuskach (nagroda: puchar, mikser z misą, maszynka do mięsa, czajnik bezprzewodowy)
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Lisich Jamach – Nasza Rybka z Kaszub (nagroda: puchar, mikser z misą)
Kategoria: zupa rybna
I miejsce – Stowarzyszenie KASZUBIANKI – Zupa rybna (nagroda: puchar, kuchenka mikrofalowa, robot wielofunkcyjny, maszynka do mięsa)
II miejsce – Genowefa Pranczk – Zupa rybna (nagroda: puchar, mikser z misą, maszynka do mięsa, czajnik bezprzewodowy)
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich MARZEBIONCI – Zupa krem z klopsikami (nagroda: puchar, mikser z misą)
Wyróżnienie za najlepszą potrawę regionalną – Danuta Dzwonkowska – Ryba smażona w occie
Wyróżnienie za najciekawszą dekorację potrawy – Elżbieta Marcińska – Wiosenne roladki
Wyróżnienie specjalne Prezesa LGR Kaszuby – Stowarzyszenie KASZUBIANKI – Zupa rybna
(nagroda za wyróżnienie: kombiwar)
Zakup nagród był współfinansowany przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycje w zrównoważone rybołówstwo, w ramach środka 4.1. „Rozwój obszarów zależnych od rybactwa” w zakresie „Funkcjonowania lokalnej grupy rybackiej oraz nabywania umiejętności i aktywizacji lokalnych społeczności”, objętego osią priorytetową 4, w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony Rozwój Sektora Rybołówstwa i Nadbrzeżnych Obszarów Rybackich 2007-2013”.