W dniu 10 kwietnia br. w Zespole Szkół Ponadgimanzjalnych w Sierakowicach odbyło się spotkanie podsumowujące edukacyjny projekt współpracy dotyczący produktów rybactwa realizowany wspólnie przez LGR Kaszuby i Północnkaszubską LGR.
W projekcie wzięli udział uczniowie i nauczyciele z 6 szkół ponadgimnazjalnych, kształcących w zawodach gastronomicznych:
Do Sierakowic przybyli zaproszeni goście, restauratorzy, przedstawiciele firm z branży spożywczej, przedstawiciele jednostek samorządu terytorialnego z obszaru obu lgr-ów, przedstawiciele szkół a przede wszystkim uczniowie biorący aktywny udział w projekcie wraz z opiekunami – nauczycielami.
W pierwszej części spotkania, aby przybliżyć osobom niezwiązanym z projektem, przedstawiono poszczególne zrealizowane działania w formie prezentacji oraz reportażu filmowego. Kolejno swoje wystąpienia mieli Bogdan Kwapisiewicz - Prezes Kapituły Kulinarnej Gdańskie Smaki oraz Krzysztof Szulborski - Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
Kulminacją spotkania było wręczenie wszystkim uczniom uczestniczącym w zajęciach Certyfikatów potwierdzających udział w projekcie oraz podziękowań dla ich opiekunów przez Prezesów obu grup rybackich – Marka Byczkowskiego i Zbigniewa Chmaruka oraz Krzysztofa Szulborskigo.
Równocześnie zaprezentowano opracowaną i wydaną książkę kucharską "Kuchnia z ikrą". W książce znajduje się zbiór przepisów na dania z ryb wskazane przez uczniów - uczestników projektu. Proponują oni potrawy zainspirowane zrealizowanymi podczas Projektu działaniami. Ponadto publikacja została wzbogacona o wybrane przepisy szefów kuchni na potrawy, które przyrządzone były podczas zajęć gastronomicznych.
Na zakończenie padły deklaracje kontynuacji kolejnych edycji tego projektu, zarówno ze strony organizatorów jak również szkół.