image1 image1 image1

SPOTKANIE PODSUMOWUJĄCE PROJEKT „KUCHNIA Z IKRĄ”

Kuchnia z ikra14W dniu 10 kwietnia br. w Zespole Szkół Ponadgimanzjalnych w Sierakowicach odbyło się spotkanie podsumowujące edukacyjny projekt współpracy dotyczący produktów rybactwa realizowany wspólnie przez LGR Kaszuby i Północnkaszubską LGR.

 

W projekcie wzięli udział uczniowie i nauczyciele z 6 szkół ponadgimnazjalnych, kształcących w zawodach gastronomicznych:

  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie,
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach,
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie,
  • Zespół Szkół nr 1 we Władysławowie,
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie,
  • Powiatowe Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku
Kuchnia z ikra16  Kuchnia z ikra18 
 Kuchnia z ikra19  Kuchnia z ikra15

Do Sierakowic przybyli zaproszeni goście, restauratorzy, przedstawiciele firm z branży spożywczej, przedstawiciele jednostek samorządu terytorialnego z obszaru obu lgr-ów, przedstawiciele szkół a przede wszystkim uczniowie biorący aktywny udział w projekcie wraz z opiekunami – nauczycielami.

 Kuchnia z ikra20 Kuchnia z ikra21 

W pierwszej części spotkania, aby przybliżyć osobom niezwiązanym z projektem, przedstawiono poszczególne zrealizowane działania w formie prezentacji oraz reportażu filmowego. Kolejno swoje wystąpienia mieli Bogdan Kwapisiewicz - Prezes Kapituły Kulinarnej Gdańskie Smaki oraz Krzysztof Szulborski - Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

Kuchnia z ikra22  Kuchnia z ikra25 
 Kuchnia z ikra30  Kuchnia z ikra23

Kulminacją spotkania było wręczenie wszystkim uczniom uczestniczącym w zajęciach Certyfikatów potwierdzających udział w projekcie oraz podziękowań dla ich opiekunów przez Prezesów obu grup rybackich – Marka Byczkowskiego i Zbigniewa Chmaruka oraz Krzysztofa Szulborskigo.

Kuchnia z ikra33  Kuchnia z ikra38 
 Kuchnia z ikra42  Kuchnia z ikra39

Równocześnie zaprezentowano opracowaną i wydaną książkę kucharską "Kuchnia z ikrą". W książce znajduje się zbiór przepisów na dania z ryb wskazane przez uczniów - uczestników projektu. Proponują oni potrawy zainspirowane zrealizowanymi podczas Projektu działaniami. Ponadto publikacja  została wzbogacona o wybrane przepisy szefów kuchni na potrawy, które przyrządzone były podczas zajęć gastronomicznych.    

Kuchnia z ikra56

Na zakończenie padły deklaracje kontynuacji kolejnych edycji tego projektu, zarówno ze strony organizatorów jak również szkół.

free joomla templatesjoomla templates
  Copyrights by Lokalna Grupa Rybacka Kaszuby  
logotypy