Kolejna edycja konkursu na najlepszą potrawę rybną „Rybka z Kaszub” za nami. Ogromne zainteresowanie uczestników, 46 potraw rybnych w trzech kategoriach oraz ciekawy pokaz kulinarny podczas finału konkursu.
We wtorek 24 lutego 2015 r. w siedzibie LGR Kaszuby w Wieżycy odbył się finał konkursu na najlepszą potrawę rybną „Rybka z Kaszub”. To już czwarta edycja konkursu kulinarnego realizowanego przez LGR Kaszuby, która cieszyła się największym zainteresowaniem.
Celem konkursu zorganizowanego przez Lokalną Grupę Rybacką Kaszuby było m.in.: promocja kaszubskiej kuchni regionalnej w oparciu o potrawy rybne z wykorzystaniem zasobów jezior z obszaru LGR Kaszuby, aktywizacja lokalnej społeczności, promowanie wykorzystania zasobów lokalnej żywności poprzez regionalną gastronomię.
Do konkursu zgłosiło się 30 uczestników, w tym osoby indywidualne, stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich a także szkoły ponadgimnazjalne o profilu gastronomicznym, których zadaniem było przygotowanie potrawy rybnej i dostarczenie jej w dniu finału do oceny przez Komisję Konkursową.
Przed Komisją Konkursową stało duże wyzwanie, aby spróbować każdej z 46 potraw rybnych i wybrać zwycięzców.
Podczas obrad Komisji, zaproszeni goście oraz uczestnicy konkursu mogli podziwiać pokaz kulinarny „Kuchnie świata” w wykonaniu szefa kuchni Mariusza Gachewicza. Przygotowana baranina, krewetki w czekoladzie, zupa paprykowa, a także tajskie smaki halibuta i łososia były ogromną atrakcją dla przybyłych uczestników.
Spotkanie zaszczycili swoją obecnością wspaniali goście: Starosta Kartuski Pani Janina Kwiecień oraz Wicemarszałek Województwa Pomorskiego Pan Krzysztof Trawicki, który w podziękowaniu za wsparcie LGR Kaszuby otrzymał z rąk Prezesa LGR Kaszuby Marka Byczkowskiego tradycyjną tabakierę kaszubską wykonaną z rogu.
Przed ogłoszeniem wyników wszyscy uczestnicy mieli możliwość degustacji potraw konkursowych.
Po zakończonych obradach Komisja Konkursowa przedstawiła wyniki konkursu. Nagrody dla laureatów wręczali: Marszałek Krzysztof Trawicki, Starosta Kartuski Janina Kwiecień oraz Prezes Zarządu Lokalnej Grupy Rybackiej Kaszuby Marek Byczkowski.
Wyniki konkursu:
Kategoria: danie główne
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich KOŻYCZKOWIANKI – Gulasz rybny
II miejsce – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie – Tort naleśnikowy z farszem rybnym
III miejsce – Bożena Maszk – Dorsz z borowikami
Kategoria: przystawka/ zakąska
I miejsce – Bogusław Korzeniewski – Zawijaniec z ryby
II miejsce – Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych JEZIORANKI – Rolada z łososia ze szpinakiem
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich HOPOWIANKI
Kategoria: zupa rybna
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Klukowej Hucie – Wspomnienie lata
II miejsce – Dorota Felskowska – Zupa rybna
III miejsce – Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego – Zupa z karpia w śmietanie
Wszyscy pozostali uczestnicy otrzymali upominki za udział w konkursie.
Zakup nagród był współfinansowany przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycje w zrównoważone rybołówstwo, w ramach środka 4.1. „Rozwój obszarów zależnych od rybactwa” w zakresie „Funkcjonowania lokalnej grupy rybackiej oraz nabywania umiejętności i aktywizacji lokalnych społeczności”, objętego osią priorytetową 4, w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony Rozwój Sektora Rybołówstwa i Nadbrzeżnych Obszarów Rybackich 2007-2013”.