image1 image1 image1

Konkurs na najlepszą potrawę rybną wraz z akcją promującą ochronę jezior „RYBKA Z KASZUB” zakończony

5We wtorek, 29 listopada w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie odbył się finał konkursu na najlepszą potrawę rybną wraz z akcją promującą ochronę jezior. Podczas spotkania poruszano tematy dotyczące m.in. eutrofizacji jezior, wpływie infrastruktury nadjeziornej na czystość jezior oraz szeroko pojętej ochronie jezior. W spotkaniu udział wzięło wielu znakomitych gości, m.in. przedstawiciele JST szczebla lokalnego i wojewódzkiego, organizacji pozarządowych, organizacji i instytucji działających w zakresie ochrony środowiska oraz zainteresowani tematem kaszubskich jezior. Podczas dyskusji zastanawiano się przede wszystkim nad stanem czystości jezior z obszaru LGR Kaszuby.

W trakcie spotkania odbył się również finał konkursu na najlepszą potrawę rybną. Swoich sił w konkursie próbowało 13 uczestników, wśród nich m.in. koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia i osoby prowadzące działalność turystyczną. 

Panie zaprezentowały potrawy regionalne z wykorzystaniem ryb słodkowodnych występujących na obszarze LGR Kaszuby. Wśród dań konkursowych znalazły się m.in. szczupaki, sielawy, okonie, płotki, leszcze oraz liny. 

1
1
1
1

Komisja konkursowa w 5 - osobowym składzie miała nie łatwe zadanie, oceniła aż 23 potrawy przygotowane przez uczestniczki konkursu w zakresie walorów smakowych, estetyki i sposobu prezentacji potrawy, oryginalności oraz związku dania z regionem i jego tradycjami. 

1
1

Spotkanie zakończono ogłoszeniem wyników konkursu oraz wręczeniem atrakcyjnych nagród. Wszyscy uczestnicy konkurs otrzymali upominki w podziękowaniu za ich zaangażowanie i aktywny udział w promowaniu kuchni regionalnej oraz spożywania ryb. 

Zwycięzcy konkursu:

I miejsce - „Drapieżnik” - Elżbieta Marcińska z Tuchlina (Gmina Sierakowice)
II miejsce - „Pstrąg faszerowany” - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie (Gmina Somonino)
III miejsce - „Szczupak faszerowany w sosie koperkowym” - Wichrowe Wzgórze Maria Kostuch z Chmielna (Gmina Chmielno)

Wyróżnienia:

- „Szczupak faszerowany w kolorach tęczy w galarecie” - Koło Gospodyń Wiejskich w Paczewie (Gmina Sierakowice)
- „Ryba w sosie chrzanowym” - Danuta Dzwonkowska ze Stężycy (Gmina Stężyca)
- „Karp z pieczarkami w śmietanie” - Spółdzielnia Socjalna „GRÓD GOTÓW” z Węsior (Gmina Sulęczyno)

1
1
1
1
1
1

Spotkanie zorganizowane zostało w ramach wydarzeń promocyjnych lub kulturalnych związanych z obszarem LSROR lub działaniem LGR. 

free joomla templatesjoomla templates
  Copyrights by Lokalna Grupa Rybacka Kaszuby  
logotypy