W dniach 22 – 23 listopada 2013 r. odbyły się pierwsze zajęcia warsztatowe organizowane w ramach kursu kulinarnego pn. „Ryby w kuchni regionalnej”. Zajęcia odbywały się w wyposażonych pracowniach gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie oraz Zespole Szkół nr 2 w Kartuzach.
Podczas warsztatów uczestnicy nauczyli się przygotowywać różnego rodzaju potrawy z ryb słodko i słonowodnych, w tym między innymi:
Uczestnicy wspólnie z prowadzącymi zajęcia mieli możliwość własnoręcznego wykonania potraw, bez skomplikowanych sprzętów i urządzeń. Nabytą wiedzę bez problemu będzie można wykorzystać w domowych warunkach. Ponadto każdy z uczestników otrzymał podstawowe receptury przygotowywania wybranych potraw. Warsztaty poprowadzili doświadczeni kucharze ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Pan Kazimierz Żołnowski i Wojciech Dembowski a także Stanisław Gołaszewski z hotelu Heweliusz w Gdańsku.
Miła atmosfera, zaangażowanie uczestników, a także opieka prowadzących warsztaty sprawiły, że pierwsze zajęcia minęły niespodziewanie szybko. Z wieści, które dotarły do biura LGR Kaszuby oficjalnie wiadomo, iż uczestnicy z niecierpliwością czekają na kolejne zajęcia.
Realizacja warsztatów jest współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycje w zrównoważone rybołówstwo, w ramach środka 4.1 . „Rozwój obszarów zależnych od rybactwa” w zakresie „Funkcjonowania lokalnej grupy rybackiej oraz nabywania umiejętności i aktywizacji lokalnych społeczności” objętego osią priorytetową 4, w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony Rozwój Sektora Rybołówstwa i Nadbrzeżnych Obszarów Rybackich 2007-2013”.