Uczestnicy kursu kulinarnego pn. „Ryby głównym składnikiem dań kuchni regionalnej”, który rozpoczął się 15 listopada br., w minioną sobotę tj. 29.11.2014 r. wzięli udział w ostatnich zajęciach warsztatowych dotyczących przygotowania dań z ryb.
Podczas warsztatów uczestnicy zdobywali wiedzę z zakresu przygotowania przekąsek, zup oraz dań głównych na bazie ryb i wspólnie z prowadzącymi wykonali wiele potraw. Zajęcia poprowadzili uznani mistrzowie kuchni, m. in. zrzeszeni w Stowarzyszeniu Kucharzy Polskich – Panowie Kazimierz Żołnowski, Wojciech Dembowski, Krzysztof Wierzba a także Sławomir Machola. W trakcie zajęć uczestnicy zajęć przygotowywali między innymi następujące potrawy:
Jak poprzednio, każdy z uczestników otrzymał podstawowe receptury przygotowywania wybranych potraw. Warsztaty zakończono degustacją smacznych potraw kuchni regionalnej, zaś każdy z uczestników otrzymał pamiątkowy dyplom za udział w warsztatach realizowanych w ramach kursu kulinarnego.
Realizacja warsztatów jest współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycje w zrównoważone rybołówstwo, w ramach środka 4.1 . „Rozwój obszarów zależnych od rybactwa” w zakresie „Funkcjonowania lokalnej grupy rybackiej oraz nabywania umiejętności i aktywizacji lokalnych społeczności” objętego osią priorytetową 4, w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony Rozwój Sektora Rybołówstwa i Nadbrzeżnych Obszarów Rybackich 2007-2013”.