W dniu 20 października br. 15 osobowa grupa odwiedziła region Krajny i Pałuk w powiecie nakielskim. W trakcie wyjazdu uczestnicy zapoznali się z inwestycjami realizowanymi przez jednostki samorządu terytorialnego oraz podmioty prywatne.
W Nakle zaprezentowano dwie inwestycje realizowane przez miasto i powiat – plac zabaw w miejskim parku oraz przystań wodną na rzece Noteć. W następnej kolejności grupa udała się do Olszewki, gdzie Państwo Horodeccy prowadzą gospodarstwo rolne, na bazie którego stworzyli restaurację – Stara Stodoła oraz szeroko znane pole golfowe z aktywnie działającą Akademią Golfa.
Kolejnym punktem była wizyta w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Na miejscu Pan Ryszard Kamiński – dyrektor zaprezentował działalność Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej oraz przedstawił grupie najnowszą inicjatywę realizowaną przez ODR – Inkubator kuchenny.
Inkubator kuchenny to podmiot działający w celu udostępnienia infrastruktury lokalnym producentom lub małym przetwórcom (np. pomieszczeń wyposażonych w urządzenia i maszyny niezbędne do przetwarzania i przygotowywania produktów rolnych do sprzedaży). Infrastruktura ta spełnia wymagania weterynaryjne, sanitarne, dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska.
Następnie uczestnicy mieli okazję spróbować karpia ślesińskiego, a związane to było z prowadzoną od początku jesieni akcją promocyjną, koordynowaną przez LGR Krajna i Pałuki, Karp nie tylko na święta.
Na koniec uczestnicy zapoznali się z działalnością Muzeum Ziemi Krajeńskiej, w tym geochachingiem oraz izbą pamięci dot. wyrobu szkła funkcjonująca w sąsiedztwie huty szkła w Turze.
Ten krótki, a zarazem intensywny wyjazd obfitował w wielu nowych pomysłów i inicjatyw, które z pewnością zaowocują na obszarze LGR Kaszuby.