Targi Smaki Regionów i Polagra Food w Poznaniu – podsumowanie wizyty studyjnej

W dniach 7 – 8 października br. piętnastoosobowa grupa członków LGR Kaszuby oraz mieszkańców obszaru LGR Kaszuby wzięła udział w wyjeździe studyjnym na Targi Smaki Regionów i Polagra Food w Poznaniu.

Celem wyjazdu było zainspirowanie uczestników do powstawania nowych inicjatyw, podejmowania nowych wyzwań oraz oddolnych działań lokalnych społeczności na rzecz realizacji Lokalnej Strategii Rozwoju Obszarów Rybackich LGR Kaszuby (LSROR), nawiązanie kontaktów, zaobserwowanie rozwiązań mających na celu przyczynić się do podejmowania działań na rzecz rozwoju obszarów objętych LSROR, zachęcanie uczestników do zastosowania i adaptacji dobrych praktyk na obszarze LGR Kaszuby oraz popularyzowanie wśród uczestników wykorzystania zdobytych informacji we własnej pracy w celu realizacji LSROR.

Targi SMAKI REGIONÓW są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Wydarzenie to, które odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food w Poznaniu, z sukcesem realizuje założenie promowania naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej. Organizatorzy imprezy zaprosili do współpracy wszystkie regiony Polski. Wystawcami są tutaj poszczególne województwa naszego kraju, które na swoich stoiskach zaprezentują ofertę producentów win, chlebów, ciast, serów, wędlin, miodów, nalewek, powideł i innych przetworów regionalnych, certyfikowanych. Październik to idealny termin do prezentacji przetworów oraz tradycyjnych konfitur, ponieważ właśnie wtedy, zaraz po zbiorach owoców i warzyw, są one najbardziej świeże i mają największe walory smakowe. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że nie są to nigdy produkty masowe – ich producentami są zazwyczaj niewielkie, często rodzinne firmy, które stosują receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, używając najwyższej jakości składników, bo przede wszystkim zależy im na doskonałym smaku.

free joomla templatesjoomla templates
  Copyrights by Lokalna Grupa Rybacka Kaszuby  
logotypy