image1 image1 image1

ZAJĘCIA GASTRONOMICZNE W RAMACH PROJEKTU „KUCHNIA Z IKRĄ”

3W ramach projektu współpracy „Kuchnia z ikrą”  realizowanego przez LGR Kaszuby i Północnokaszubską LGR, odbył  się kolejny już cykl zajęć gastronomicznych. W spotkaniach udział wzięli uczniowie  ponadgimnazjalnych szkół z Somonina, Sierakowic, Przodkowa  oraz ze szkół partnerskich z Pucka, Kłanina i Władysławowa.  

 

Podczas warsztatów uczestnicy zdobywali wiedzę z zakresu przygotowania przekąsek, zup oraz dań głównych na bazie ryb  i wspólnie z prowadzącymi wykonali wiele potraw. Zajęcia poprowadzili uznani mistrzowie kuchni zrzeszeni w Stowarzyszeniu Kucharzy Polskich, Panowie Krzysztof Szulborski, Kazimierz Żołnowski oraz Mariusz Gachewicz  – uczestnicy licznych znaczących w kraju i za granicą wydarzeń kulinarnych. Niezwykle interesująca dla uczestników Projektu  była też szansa podpatrywania pracy utytułowanych szefów kuchni,  mistrzów kucharskich z wieloletnią praktyką i doświadczeniem.

2   8
 7  9

W zajęciach gastronomicznych, które dobyły się w październiku i listopadzie, udział wzięły trzy 10-osobowe międzyszkolne zespoły uczniowskie tj. 5 osób z wybranej szkoły z obszaru LGR Kaszuby oraz 5 osób z wybranej szkoły z obszaru PLGR. Zajęcia zrealizowane zostały  w doskonale wyposażonych pracowniach gastronomicznych szkół biorących udział w projekcie. Jeden cykl szkoleniowy (3 spotkania)  łącznie obejmował  72 godzin zajęć.  Drugi cykl szkoleniowy odbędzie się w okresie grudzień 2014 – styczeń 2015, w którym  udział weźmie kolejnych 30 uczniów.  

6  4 

 
Projekt realizowany jest przez LGR Kaszuby oraz Północnokaszubską LGR, a jego celem  jest promocja w zakresie pomorskiej rybnej kuchni regionalnej w oparciu o gastronomię.

free joomla templatesjoomla templates
  Copyrights by Lokalna Grupa Rybacka Kaszuby  
logotypy