W ramach projektu współpracy „Kuchnia z ikrą” realizowanego przez LGR Kaszuby i Północnokaszubską LGR, odbył się kolejny już cykl zajęć gastronomicznych. W spotkaniach udział wzięli uczniowie ponadgimnazjalnych szkół z Somonina, Sierakowic, Przodkowa oraz ze szkół partnerskich z Pucka, Kłanina i Władysławowa.
Podczas warsztatów uczestnicy zdobywali wiedzę z zakresu przygotowania przekąsek, zup oraz dań głównych na bazie ryb i wspólnie z prowadzącymi wykonali wiele potraw. Zajęcia poprowadzili uznani mistrzowie kuchni zrzeszeni w Stowarzyszeniu Kucharzy Polskich, Panowie Krzysztof Szulborski, Kazimierz Żołnowski oraz Mariusz Gachewicz – uczestnicy licznych znaczących w kraju i za granicą wydarzeń kulinarnych. Niezwykle interesująca dla uczestników Projektu była też szansa podpatrywania pracy utytułowanych szefów kuchni, mistrzów kucharskich z wieloletnią praktyką i doświadczeniem.
W zajęciach gastronomicznych, które dobyły się w październiku i listopadzie, udział wzięły trzy 10-osobowe międzyszkolne zespoły uczniowskie tj. 5 osób z wybranej szkoły z obszaru LGR Kaszuby oraz 5 osób z wybranej szkoły z obszaru PLGR. Zajęcia zrealizowane zostały w doskonale wyposażonych pracowniach gastronomicznych szkół biorących udział w projekcie. Jeden cykl szkoleniowy (3 spotkania) łącznie obejmował 72 godzin zajęć. Drugi cykl szkoleniowy odbędzie się w okresie grudzień 2014 – styczeń 2015, w którym udział weźmie kolejnych 30 uczniów.
Projekt realizowany jest przez LGR Kaszuby oraz Północnokaszubską LGR, a jego celem jest promocja w zakresie pomorskiej rybnej kuchni regionalnej w oparciu o gastronomię.