image1 image1 image1

Gastronomiczne zajęcia warsztatowe dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych

4W dniach 23 i 24 października br. uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Somonina i Przodkowa wzięli udział w zajęciach warsztatowych  w ramach realizacji projektu edukacyjnego dotyczącego produktów rybactwa – „Kuchnia z ikrą”. Uczniowie z ZSP w Przodkowie odbyli zajęcia razem z swoimi kolegami z ZSP w Kłaninie, natomiast uczniowie z Somonina gościli we Władysławowie.

 

 

 

 


Zajęcia poprowadził Pan Kazimierz Żołnowski – członek Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, a tematyka spotkań obejmowała przygotowywanie zakąsek na bazie różnego rodzaju ryb.

1  2 


Uczestnicy wspólnie z prowadzącymi zajęcia mieli możliwość własnoręcznego wykonania potraw. Ponadto każdy z uczestników otrzymał podstawowe receptury przygotowywania wybranych potraw. Miła atmosfera, zaangażowanie uczestników, a także opieka prowadzących warsztaty sprawiły, że zajęcia minęły niespodziewanie szybko.  Uczestnicy z niecierpliwością czekają na kolejne spotkanie.

5
Projekt jest współorganizowany przez LGR Kaszuby oraz Północnokaszubską LGR w ramach projektu współpracy, którego celem jest promocja w zakresie pomorskiej rybnej kuchni regionalnej przez uczniów szkół ponadgimnazjalnych oraz promocję i rozwój obszarów zależnych od rybactwa na terenach działania Północnokaszubskiej LGR oraz LGR Kaszuby w oparciu o gastronomię.

free joomla templatesjoomla templates
  Copyrights by Lokalna Grupa Rybacka Kaszuby  
logotypy