W środę 5 listopada 2014 r. w Gminnym Ośrodku Kultury w Somoninie odbył się finał konkursu na najlepszą potrawę rybną „Rybka z Kaszub”. W konkursie udział wzięło 18 uczestników, którzy przygotowali 35 potraw rybnych.
Celem konkursu zorganizowanego przez Lokalną Grupę Rybacką Kaszuby było m.in.: promocja kaszubskiej kuchni regionalnej w oparciu o potrawy rybne z wykorzystaniem zasobów jezior z obszaru LGR Kaszuby, aktywizacja lokalnej społeczności, promowanie wykorzystania zasobów lokalnej żywności poprzez regionalną gastronomię.
Do konkursu zgłosiło się 18 uczestników, w tym osoby indywidualne, stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich, szkoły ponadgimnazjalne o profilu gastronomicznym, a także restauratorzy, których zadaniem było przygotowanie potrawy rybnej i dostarczenie jej w dniu finału do oceny przez Komisję Konkursową.
Przed Komisją Konkursową stało duże wyzwanie, aby posmakować każdej z ponad 30 potraw rybnych i wybrać najlepsze potrawy.
Podczas gdy Komisja Konkursowa próbowała przepysznych specjałów rybnych, zaproszeni goście oraz uczestnicy konkursu mogli podziwiać pokaz carvingu w wykonaniu Krzysztofa Wierzby oraz pokaz baristyczny w wykonaniu Leszka Jędrasika.
Po zakończonych obradach Komisja Konkursowa przedstawiła wyniki konkursu. Nagrody dla laureatów wręczał Prezes Zarządu Lokalnej Grupy Rybackiej Kaszuby Marek Byczkowski.
Wyniki konkursu:
Kategoria: danie główne
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Lisich Jamach – Dorsz zapiekany z grzybami leśnymi
(nagroda: zestaw garnków, serwis kawowy)
II miejsce – Marzena Korzeniewska – Zielona rybka- papryka faszerowana
(nagroda: zestaw sztućców, brytfanna)
III miejsce – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie – Pstrąg z migdałami
(nagroda: naczynie żaroodporne ze stali szlachetnej, noże w drewnianym bloku)
Kategoria: przystawka/ zakąska
I miejsce – Dorota Wolska – Rybne placuszki z natką pietruszki
(nagroda: zestaw garnków, serwis kawowy)
II miejsce – Żaneta Hinca – Wariacje z Kaszub
(nagroda: zestaw sztućców, brytfanna)
III miejsce – Jolanta Myszk, Kaszubska Spiżarnia "U Kaszuba" – Okoń po kaszubsku
(nagroda: naczynie żaroodporne ze stali szlachetnej, noże w drewnianym bloku)
Kategoria: zupa rybna
I miejsce – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie– Zupa rybna z pulpecikami
(nagroda: zestaw garnków, serwis kawowy)
II miejsce – Janina Okrój – Zupa rybna
(nagroda: zestaw sztućców, brytfanna)
III miejsce – Elżbieta Marcińska – Wspomnienie lata
(nagroda: naczynie żaroodporne ze stali szlachetnej, noże w drewnianym bloku)
Wyróżnienie za najlepszą potrawę regionalną – Stowarzyszenie Kaszubianki – Okoń w maśle
Wyróżnienie za najciekawszą dekorację potrawy – Mirosława Hinca – Pozdrowienia z Kaszub
Wyróżnienie specjalne Prezesa LGR Kaszuby – Koło Gospodyń Wiejskich Marzebionczi – Ryba w sosie jabłkowym
(nagrody za wyróżnienie: naczynie żaroodporne na podgrzewaczu, zestaw szklanek z karafką)
Wszyscy pozostali uczestnicy otrzymali upominki za udział w konkursie.
Zakup nagród był współfinansowany przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycje w zrównoważone rybołówstwo, w ramach środka 4.1. „Rozwój obszarów zależnych od rybactwa” w zakresie „Funkcjonowania lokalnej grupy rybackiej oraz nabywania umiejętności i aktywizacji lokalnych społeczności”, objętego osią priorytetową 4, w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony Rozwój Sektora Rybołówstwa i Nadbrzeżnych Obszarów Rybackich 2007-2013”.