Za nami kolejne warsztaty zrealizowane w ramach kursu kulinarnego „Ryby – głównym składnikiem dań kuchni regionalnej”, które odbyły się w dniu 22 listopada 2014 r. Zajęcia odbywały się w wyposażonych pracowniach gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie, Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach oraz Zespole Szkół nr 2 w Kartuzach.
Na minionych zajęciach uczestnicy nauczyli się przygotowywać różnego rodzaju potrawy z ryb słodko i słonowodnych, wykształcili umiejętności przyrządzania typowych dań z zastosowaniem różnych surowców i technik kulinarnych. Istotnym elementem spotkania było nabranie umiejętności precyzyjnego patroszenia ryb.
Podczas spotkania przygotowano między innymi:
• śledzie po kaszubsku,
• zupę rybną z pomidorami,
• dorsza w sosie podgrzybkowym,
• łososia faszerowanego pomarańczami i szpinakiem,
• zupę rybną bursztynową,
• tiagliatelle z rybnym ragout,
• rybne dewolaje nadziewane farszem serowo - pieczarkowym.
Warsztaty kulinarne stanowią ciekawą propozycję połączenia wiedzy teoretycznej z działaniami praktycznymi. Na zajęciach uczestnicy wspólnie z prowadzącymi zajęcia mieli możliwość własnoręcznego wykonania potraw, bez skomplikowanych sprzętów i urządzeń. Nabytą wiedzę bez problemu będzie można wykorzystać w domowych warunkach. Ponadto każdy z uczestników otrzymał receptury przygotowywania wybranych potraw.
Warsztaty poprowadzili doświadczeni kucharze ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Pan Kazimierz Żołnowski i Wojciech Dembowski oraz szefowie kuchni – Panowie Mariusz Gachewicz i Sławomir Machola. Miła atmosfera, zaangażowanie uczestników, a także opieka prowadzących warsztaty sprawiły, że zajęcia minęły niespodziewanie szybko. Uczestnicy z niecierpliwością czekają na kolejne spotkanie.
Realizacja warsztatów jest współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycje w zrównoważone rybołówstwo, w ramach środka 4.1 . „Rozwój obszarów zależnych od rybactwa” w zakresie „Funkcjonowania lokalnej grupy rybackiej oraz nabywania umiejętności i aktywizacji lokalnych społeczności” objętego osią priorytetową 4, w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony Rozwój Sektora Rybołówstwa i Nadbrzeżnych Obszarów Rybackich 2007-2013”.