LGR Kaszuby rozpoczął realizację kolejnego projektu współpracy „KUCHNIA Z IKRĄ” z Północnokaszubską Lokalną Grupą Rybacką z udziałem szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym, w ramach którego przewidziano realizację m.in. warsztatów i spotkań przyczyniających się do promocji produktów rybactwa oraz promocji kuchni regionalnej wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych.
W ramach projektu przewidziano realizację 2 edycji zajęć, w tym:
Szkoły zaproszone do udziału w projekcie to szkoły ponadgimnazjalne o profilu gastronomicznym z obszaru LGR Kaszuby oraz Północnokaszubskiej LGR:
1. Zespół Szkół nr 1 z Władysławowa;
2. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Kłanina;
3. Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku;
4. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie;
5. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach;
6. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie.
Wyjazd edukacyjny
W dniu 23 września 2014 r. odbył się edukacyjny wyjazd studyjny inaugurujący projekt edukacyjny dotyczący produktów rybactwa „Kuchnia z ikrą”.
W wyjeździe udział wzięli przedstawiciele szkół oraz uczniowie kształcący się w zawodzie kucharza z obszaru LGR Kaszuby i Północnokaszubskiej LGR. Celem wyjazdu było zapoznanie się z miejscami związanymi z historią i kulturą rybacką w tym: portów, kutrów przetwórni, a także restauracji rybnych. Podczas wyjazdu uczestnicy odwiedzili port w Helu, następnie miejsce miała wizyta w Muzeum Szkutnictwa Pana Juliusza Strucka oraz zakładzie przetwórczym w Jastarni Panów Mariana Strucka i Andrzeja Czachora.