Za nami kolejne warsztaty zrealizowane w ramach kursu kulinarnego „Ryby w kuchni regionalnej”, które odbyły się w dniach 06 – 07 grudnia 2013 r. Zajęcia odbywały się w wyposażonych pracowniach gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie oraz Zespole Szkół nr 2 w Kartuzach.
Na minionych zajęciach uczestnicy nauczyli się przygotowywać różnego rodzaju potrawy z ryb słodko i słonowodnych, wykształcili umiejętności przyrządzania typowych dań z zastosowaniem różnych surowców i technik kulinarnych.
Podczas spotkania przygotowano między innymi:
Warsztaty kulinarne stanowią ciekawą propozycję połączenia wiedzy teoretycznej z działaniami praktycznymi. Na zajęciach uczestnicy wspólnie z prowadzącymi zajęcia mieli możliwość własnoręcznego wykonania potraw, bez skomplikowanych sprzętów i urządzeń. Nabytą wiedzę bez problemu będzie można wykorzystać w domowych warunkach. Ponadto każdy z uczestników otrzymał receptury przygotowywania wybranych potraw. Warsztaty poprowadzili doświadczeni kucharze ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Pan Kazimierz Żołnowski i Wojciech Dembowski.
Realizacja warsztatów jest współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycje w zrównoważone rybołówstwo, w ramach środka 4.1 . „Rozwój obszarów zależnych od rybactwa” w zakresie „Funkcjonowania lokalnej grupy rybackiej oraz nabywania umiejętności i aktywizacji lokalnych społeczności” objętego osią priorytetową 4, w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony Rozwój Sektora Rybołówstwa i Nadbrzeżnych Obszarów Rybackich 2007-2013”.