image1 image1 image1

RELACJA Z DRUGIEGO SPOTKANIA UCZESTNIKÓW KURSU KULINARNEGO „RYBY - GŁÓWNYM SKŁADNIKIEM DAŃ KUCHNI REGIONALNEJ”

DSC 0429Za nami kolejne warsztaty zrealizowane w ramach kursu kulinarnego „Ryby – głównym składnikiem dań kuchni regionalnej”, które odbyły się w dniu 22 listopada 2014 r. Zajęcia odbywały się w wyposażonych pracowniach gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie, Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach oraz Zespole Szkół nr 2 w Kartuzach.

 


Na minionych zajęciach uczestnicy nauczyli się przygotowywać różnego rodzaju potrawy z ryb słodko i słonowodnych, wykształcili umiejętności przyrządzania typowych dań z zastosowaniem różnych surowców i technik kulinarnych. Istotnym elementem spotkania było nabranie umiejętności precyzyjnego patroszenia ryb.

Podczas spotkania przygotowano między innymi:
•    śledzie po kaszubsku,
•    zupę rybną z pomidorami,
•    dorsza w sosie podgrzybkowym,
•    łososia faszerowanego pomarańczami i szpinakiem,
•    zupę rybną bursztynową,
•    tiagliatelle z rybnym ragout,
•    rybne dewolaje nadziewane farszem serowo - pieczarkowym.

 

DSC 0405   DSC 0393


Warsztaty kulinarne stanowią ciekawą propozycję połączenia wiedzy teoretycznej z działaniami praktycznymi. Na zajęciach uczestnicy wspólnie z prowadzącymi zajęcia mieli możliwość własnoręcznego wykonania potraw, bez skomplikowanych sprzętów i urządzeń. Nabytą wiedzę bez problemu będzie można wykorzystać w domowych warunkach. Ponadto każdy z uczestników otrzymał receptury przygotowywania wybranych potraw.

 

DSC 0321   DSC 0283

Warsztaty poprowadzili doświadczeni kucharze ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Pan Kazimierz Żołnowski i Wojciech Dembowski oraz  szefowie kuchni – Panowie Mariusz Gachewicz i Sławomir Machola. Miła atmosfera, zaangażowanie uczestników, a także opieka prowadzących warsztaty sprawiły, że zajęcia minęły niespodziewanie szybko.  Uczestnicy z niecierpliwością czekają na kolejne spotkanie.

DSC 0410   DSC 0368

Realizacja warsztatów jest współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycje w zrównoważone rybołówstwo, w ramach środka 4.1 . „Rozwój obszarów zależnych od rybactwa” w zakresie „Funkcjonowania lokalnej grupy rybackiej oraz nabywania umiejętności i aktywizacji lokalnych społeczności” objętego osią priorytetową 4, w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony Rozwój Sektora Rybołówstwa i Nadbrzeżnych Obszarów Rybackich 2007-2013”.


Zapraszamy do galerii

free joomla templatesjoomla templates
  Copyrights by Lokalna Grupa Rybacka Kaszuby  
logotypy