Za nami pierwsze zajęcia warsztatowe zrealizowane w ramach kursu kulinarnego „Ryby głównym składnikiem dań kuchni regionalnej – edycja II”, które odbyły się w dniu 31 stycznia 2015 r. Zajęcia odbywały się w wyposażonych pracowniach gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach oraz Zespole Szkół nr 2 w Kartuzach.
Na minionych zajęciach uczestnicy nauczyli się przygotowywać różnego rodzaju potrawy z ryb słodko i słonowodnych, wykształcili umiejętności przyrządzania typowych dań z zastosowaniem wielu technik kulinarnych i surowców.
Warsztaty kulinarne stanowią interesującą propozycję połączenia wiedzy teoretycznej z działaniami praktycznymi. Na zajęciach uczestnicy wspólnie z prowadzącymi zajęcia mieli możliwość własnoręcznego wykonania potraw, bez skomplikowanych sprzętów i urządzeń. Nabytą wiedzę bez problemu każdy z uczestników będzie mógł wykorzystać w domowych warunkach. Warsztaty poprowadzili doświadczeni kucharze – Pan Kazimierz Żołnowski – członek Stowarzyszenia Kucharzy Polskich ,Pan Sławomir Machola – Szef Kuchni Hotelu Pod Orłem w Kartuzach oraz Pan Artur Wierciński – Szef Kuchni Hotelu Magnat w Borczu.
Podczas spotkania przygotowano między innymi:
Realizacja warsztatów jest współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycje w zrównoważone rybołówstwo, w ramach środka 4.1 . „Rozwój obszarów zależnych od rybactwa” w zakresie „Funkcjonowania lokalnej grupy rybackiej oraz nabywania umiejętności i aktywizacji lokalnych społeczności” objętego osią priorytetową 4, w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony Rozwój Sektora Rybołówstwa i Nadbrzeżnych Obszarów Rybackich 2007-2013”.