W kwietniu br. rozpoczęła się trzecia edycja projektu „Kuchnia z ikrą”. Uczniowie trzech szkół ponadgimnazjalnych z Somonina, Sierakowic, Przodkowa uczestniczą w zajęciach gastronomicznych oraz jednodniowej praktyce w przetwórni ryb.
W trakcie pierwszych warsztatów uczniowie mieli okazję nauczyć się przygotowania przekąski oraz zupy na bazie ryb. Na kolejnych zajęciach warsztatowych uczniowie przygotują dania główne w oparciu o ryby. Zajęcia prowadzą uznani mistrzowie kuchni zrzeszeni w Stowarzyszeniu Kucharzy Polskich, Panowie Krzysztof Szulborski i Kazimierz Żołnowski.
Projekt jest organizowany przez LGR Kaszuby w ramach projektu współpracy, którego celem jest promocja w zakresie pomorskiej rybnej kuchni regionalnej przez uczniów szkół ponadgimnazjalnych oraz promocję i rozwój obszarów zależnych od rybactwa na terenach działania Północnokaszubskiej LGR oraz LGR Kaszuby w oparciu o gastronomię.