W dniach 20 - 21 kwietnia br. kolejna ośmioosobowa grupa mieszkańców obszaru LGR Kaszuby wzięła udział w warsztatach umiejętności kulinarnych – warsztatach serowarskich.
W ten weekend w zajęciach uczestniczył również pan. Jak poprzednio każdy z uczestników miał możliwość własnoręcznego wykonania różnych rodzajów sera, bez skomplikowanych sprzętów i urządzeń. Pod czujnym okiem prowadzących – Pani Klary Łojko i Pana Krzysztofa Jaworskiego uczestnicy pracowali nad wyrobem serów.
Wiosna już się zadomowiła w Gospodarstwie Kukówka, które po raz drugi gościło LGR Kaszuby. Natomiast z wieści, które dotarły do biura oficjalnie wiadomo, że uczestniczki pierwszych warsztatów niestrudzenie zgłębiają tajnika serowarstwa w własnym zaciszu domowym.
Realizacja warsztatów jest współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycje w zrównoważone rybołówstwo, w ramach środka 4.1. „Rozwój obszarów zależnych od rybactwa” w zakresie „Funkcjonowania lokalnej grupy rybackiej oraz nabywania umiejętności i aktywizacji lokalnych społeczności” objętego osią priorytetową 4, w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony Rozwój Sektora Rybołówstwa i Nadbrzeżnych Obszarów Rybackich 2007-2013”.